PASTA (basisrecept)
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Driekwart van de bloem in een hoop op een werkblad storten en in het midden een kuiltje maken
waarin de inhoud van de eieren gelegd wordt.
(Tip: sla ze eerst stuk voor stuk op een bordje kapot en kijk of ze goed
zijn)
Nu vanuit het midden met
één hand beginnen met
kneden tot er een egaal deeg ontstaat.
Indien nodig, kun je een deel van de apart gehouden bloem nog toevoegen als
het deeg plakkerig blijft.
In veel pastarecepten lees je dat je ook olijfolie moet toevoegen.
Doe dat niet, want door olie
komt er een film op de pasta en hecht de saus
er straks niet goed aan.
Deeg nu laten afkoelen (in plastic zak in koelkast leggen).
Een koud deeg is niet elastisch, dus
makkelijker uit te rollen.
Rol het deeg
met een roller uit op een licht met bloem bestrooid werkblad.
Het deeg moet zeer dun uitgerold worden
omdat zij bij het koken krimpt en dus weer dikker wordt.
Door de deegplak op te rollen en haaks op de rol te snijden
kan men afhankelijk van de dikte spaghetti, tagliatelle of pappardelle maken.
De pasta moet nu gedroogd worden door bijvoorbeeld er hoopjes van te maken
en die zo nu en dan om te draaien.
Uit de deegplak kunnen ook vormpjes gesneden worden voor het maken van gevulde pasta's (zie tortellini).
De pasta wordt gekookt tot zij boven komt drijven
en daarna met koud water geblust teneinde te voorkomen dat zij aan elkaar plakt.
Door de pasta nu met een beetje olie te bestrijken blijft zij een week lang houdbaar in de koelkast.
Waarneer men haar wil eten warmt men haar op in de gemaakte pastasaus.
8 eieren
1 kilo bloem