Klik op de plaatjes voor grotere afbeeldingen.

PASTA (basisrecept)

Ingrediënten:
8 eieren
1 kilo bloem

Bereidingswijze:

Driekwart van de bloem in een hoop op een werkblad storten en in het midden een kuiltje maken waarin de inhoud van de eieren gelegd wordt. (Tip: sla ze eerst stuk voor stuk op een bordje kapot en kijk of ze goed zijn) Nu vanuit het midden met één hand beginnen met kneden tot er een egaal deeg ontstaat. Indien nodig, kun je een deel van de apart gehouden bloem nog toevoegen als het deeg plakkerig blijft.

In veel pastarecepten lees je dat je ook olijfolie moet toevoegen. Doe dat niet, want door olie komt er een film op de pasta en hecht de saus er straks niet goed aan.

Deeg nu laten afkoelen (in plastic zak in koelkast leggen). Een koud deeg is niet elastisch, dus makkelijker uit te rollen. Rol het deeg met een roller uit op een licht met bloem bestrooid werkblad.

Het deeg moet zeer dun uitgerold worden omdat zij bij het koken krimpt en dus weer dikker wordt. Door de deegplak op te rollen en haaks op de rol te snijden kan men afhankelijk van de dikte spaghetti, tagliatelle of pappardelle maken.

De pasta moet nu gedroogd worden door bijvoorbeeld er hoopjes van te maken en die zo nu en dan om te draaien. Uit de deegplak kunnen ook vormpjes gesneden worden voor het maken van gevulde pasta's (zie tortellini). De pasta wordt gekookt tot zij boven komt drijven en daarna met koud water geblust teneinde te voorkomen dat zij aan elkaar plakt. Door de pasta nu met een beetje olie te bestrijken blijft zij een week lang houdbaar in de koelkast. Waarneer men haar wil eten warmt men haar op in de gemaakte pastasaus.